Huiswerkbegeleiding

Dit zijn moeilijke tijden voor iedereen. Niet alleen qua gezondheid en gezin, maar ook als het aankomt op werk en thuisscholing. Om de huidige maatregelen over het houden van sociaal afstand na te leven, én omdat we ons realiseren wat voor uitdaging het voor ouders is om te blijven werken en hun kinderen te helpen met huiswerk, biedt Sitly nu de optie voor huiswerkbegeleiding, om ouders te ondersteunen. Dat kan ook online

Een (online) tutor of huiswerkbegeleider helpt kinderen online met hun huiswerk aan de hand van de instructies van school. Ze bieden begeleiding aan kinderen in de schoolleeftijd. Dat kan eventueel via een app als Skype, Google Hangouts of Zoom, waarmee je kunt videobellen.

Bij Sitly is het gemakkelijk om een (online) tutor te vinden of te worden – Je hebt alleen een internetverbinding en een app om te videobellen nodig.

Hoe vind je een online tutor of hoe bied je je aan als online huiswerkbegeleider:

  1. Schrijf je in bij Sitly. Je kunt aangeven of je een tutor nodig hebt of dat je je diensten als online tutor wil aanbieden. Specificeer wat voor huiswerk je kinderen hebben in de beschrijving.
  2. Filter op mensen die online tutoring aanbieden  of die een online tutor zoeken. Check hun profiel voor beschikbaarheid. Als je iemand ziet die bij je past, stuur ze een bericht.
  3. Iemand gevonden? Maak een telefonische afspraak (of ga videobellen) en leer ze kennen. De kinderen en de online tutor krijgen zo de kans om elkaar te ontmoeten.

Hoe start je een sessie van online huiswerkbegeleiding

  • Ouders: zorg ervoor dat de tutor al het benodigde schoolwerk van tevoren ontvangt, bijvoorbeeld via e-mail, WeTransfer of Google Drive. Je kunt het zelfs via Telegram of Skype sturen.
  • Tutors: lees het schoolwerk voordat de sessie begint zodat je weet wat er moet gebeuren en je zeker weet dat je het begrijpt
  • Kies samen een app die je hiervoor wil gebruiken en installeer deze. Je kunt hier meer lezen over de gratis opties en hoe ze werken: [link to app instructions]
  • Ouders: zorg ervoor dat je kind een rustige werkplek heeft. Als je er een hebt: een koptelefoon is een prima manier om je kind gefocust te houden op het huiswerk en de tutor.
  • Wissel tijdens de sessie af tussen het doornemen van de opdrachten en het kind zelfstandig laten werken. Probeer het huiswerk leuk te maken en vergeet niet om de kinderen te belonen en aan te moedigen.
  • Evalueer na de eerste paar sessies en houdt elkaar op de hoogte over de voortgang van het kind; schroom niet om vragen te stellen of tips te geven die het gemakkelijker maken.

Welke video apps kun je gebruiken?

Er zijn veel gratis apps die je kunt gebruiken voor online huiswerkbegeleiding, zoals Skype, Zoom, Google Hangouts en Facetime.

Hoe deze programma’s te gebruiken

Skype
(geschikt voor Mac, tablet en PC. Gratis)

Hoe te installeren:

Download Skype via https://www.skype.com/nl/get-skype/. Je kunt de app ook vinden in iTunes of de Google Play Store.
Maak een gratis account met de app of via https://www.skype.com

Hoe begin je:

  • Bellen en berichten sturen: Zoek naar de gebruikersnaam van de ouder of online tutor in het zoekveld. Klik op de persoon waar je naar zoekt, en bel!
  • Documenten delen: Je kunt het chat icoontje klikken om een chatvenster te openen. Daar kun je de links naar toe sturen en bestanden delen via het paperclipje.
  • Je scherm delen: Dit is nuttig wanneer je kinderen online huiswerk hebben. Het stelt je in staat om alles op jouw scherm te delen – online methodes, websites, video’s, alles wat je op je eigen scherm typt in een document. Je doet dit door te klikken op “Scherm Delen”. Op de mobiele versie moet je het icoontje met drie puntjes klikken en dan zie je de “Scherm Delen” functie.

Zoom
(geschikt voor Mac, tablet en PC. Gratis)

Hoe te installeren:

  • Registreer gratis je Zoom account op https://www.zoom.us
  • Gebruik Zoom in je browser of download de app in de Apple Store of de Google Play Store.

Hoe begin je:

  • Nadat je bent ingelogd klik je op de pijl naar beneden en selecteer ‘Start with Video’, en klik vervolgens op “New Meeting’. Klik de ‘Invite’ knop onderaan het scherm en nodig een deelnemer uit via email of URL.
  • Bellen en berichten sturen: Nadat de deelnemer de uitnodiging heeft geaccepteerd start de meeting in een virtuele kamer. Zoom biedt gratis bellen met de mogelijkheid om via een mobiel in te bellen.
  • Lessen plannen: Zoom web portaal biedt de mogelijkheid om uitnodigingen te versturen voor een online les naar meerdere studenten, met een persoonlijke meeting ID en wachtwoord. Dit is ook een optie voor terugkerende uitnodigingen.
  • Scherm delen: Selecteer de ‘Share Screen’ knop onderaan de meeting room. Je kunt er dan voor kiezen om je hele computer, een enkele app of een bepaald bestand op je computer te delen.

Google Hangouts
(geschikt voor Mac, tablet en PC. Gratis)

Hoe te installeren:

  • Ga naar https://hangouts.google.com of open Hangouts in Gmail in de dropdown sectie rechtsbovenin de hoek.
  • Klik “Nieuwe gesprek” bovenin
  • Selecteer een naam/email

Hoe begin je:

  • Bellen en berichten sturen: Klik op ‘Video Call.’ Dit opent een nieuwe “Hangout”. Een popup vraagt je om het emailadres van de ouder of tutor toe te voegen en dit stuurt een uitnodiging naar de andere persoon. Als ze die accepteren komen ze vanzelf in het videogesprek.
  • Scherm delen: Klik de “Scherm delen” knop op de menubalk bovenin en een nieuw venster opent. Selecteer dan het scherm dat je wil delen. Klik de “Deel geselecteerd scherm” knop. Het stelt je in staat video’s en alles wat je op je scherm typt te delen met een ander.
  • Plannen: Hangouts is volledig geintegreerd met je Gmail account. Handig!

Facetime
(geschikt voor Mac/iOS. Gratis)

Hoe te installeren:

  • Open de Facetime app op je iPhone/iPad/Mac en log in met je AppleID. Of download Facetime vanuit de Apple Store.

Hoe begin je:

  • Start een Facetime telefoongesprek door op ‘+’ drukken en typ het e-mail adres/telefoonnummer van de ouder of tutor. Als je de persoon al in je contacten hebt staan, kun je hun naam intypen in het zoekveld.

GoogleDocs 

Hoe te installeren:

  • Ga naar https://docs.google.com of log in bij je Gmail account, en selecteer Docs vanuit het dropdown menu in de rechterbovenhoek van je scherm.
  • In de linkerbovenhoek, onder “Nieuw Document”, klik “Nieuw+” of ga naar docs.google.com/create om meteen een nieuw bestand te maken.

Hoe begin je:

  • Deel bestanden en mappen met anderen via een e-mail uitnodiging: Klik “Delen” in de rechterbovenhoek van het document en typ een e-mailadres en een berichtje over het document dat je gaat delen. Degene die je uitnodigt krijgt een e-mail en kan het gedeelde document bekijken en bewerken, als daar toestemming voor gegeven is.
  • Google Docs is perfect te gebruiken om samen te werken, maar ook te gebruiken als een gewoon Word document.