Ontdek het uurtarief voor een babysit in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

is bereid om:

Hoe voer je een sollicitatiegesprek met je nieuwe babysit? Wat vraag je haar? Waarop moet je letten? In dit artikel lees je hoe je je het beste kunt voorbereiden op het gesprek met de nieuwe babysit, zodat je een duidelijk beeld krijgt van haar. Zo weet je of je een babysit aanneemt die het beste bij jou en je kinderen past.

De kennismaking met een nieuwe babysit is een soort sollicitatiegesprek: goed om het even voor te bereiden dus. Maar omdat de meeste ouders in het dagelijks leven geen sollicitatiegesprekken afnemen, kan dat best wel even lastig zijn.

1. De voorbereiding van het sollicitatiegesprek met je nieuwe babysit

Vraag vooraf al aan je babysit of ze al ervaring heeft met het babysitten, en of ze referenties kan opgeven. Vooral wanneer je je nieuwe babysit via een site zoals Sitly.be hebt gevonden, is het belangrijk om referenties te vragen. Het is namelijk niet het buurmeisje waar je alles al vanaf weet. Vraag het liefst meer dan één referentie, en bel ze ook daadwerkelijk na. Zo krijg je een beeld van je babysit, en wordt hopelijk het gevoel dat je bij je kandidaat-babysit hebt bevestigd.

Zet vooraf aan het gesprek ook alvast wat dingen voor jezelf op papier. Denk alvast na over wat je wil vragen. Wat wil je van haar weten? Wat vind je belangrijk? Welke eigenschappen moet ze wel of niet hebben?

Een sollicitatiegesprek loopt namelijk vaak altijd toch iets anders zoals je het je hebt voorgesteld. Wanneer je het opgeschreven hebt, kun je gemakkelijk op je aantekeningen terugvallen, en kijken of je niet toevallig iets vergeten bent. Denk ook alvast na over wat je zou willen betalen als uurtarief.

Kinderen: wel of niet bij de eerste kennismaking laten zijn?

Je weet zelf het beste hoe je kinderen omgaan met nieuwe mensen in hun leven. Vinden ze het leuk en staan ze er open voor, of kijken ze de kat uit de boom en vinden ze het heel spannend? Zeker in dat laatste geval wil je ze niet voor hoeven stellen aan vijf verschillende potentiële babysitters. Dan is het handiger als je eerst de kennismakingsgesprekken plant met alleen je partner erbij en zonder kinderen.

Je kunt er dan voor kiezen om de gesprekken ook niet meteen bij jou thuis te doen, maar op een openbare locatie zoals een café of koffiebar. Zo kunnen jullie eerst in alle rust kijken of jullie wel een klik hebben met de nieuwe babysit en hoef je niet aan de lopende band nieuwe mensen te introduceren aan je kinderen. Plan daarna de kennismaking tussen de overgebleven kandidaten en je kinderen op een later tijdstip.

Hoe gaat je babysit om met je kinderen?

Als je minder babysitters op bezoek krijgt, is het een prima idee om je kinderen daarbij te hebben. Je wilt namelijk weten hoe de babysit omgaat met je kinderen. Het is efficiënt om hen tijdens het eerste gesprek met de babysit meteen kennis te laten maken. Je kunt dan direct zien of zij en jouw kinderen bij elkaar passen. Immers, je kids zijn degenen die de meeste tijd met haar zullen doorbrengen. Het is dus erg belangrijk dat er een klik is.

Krijg je meer babysitters op bezoek? Je hoeft je kinderen niet direct te vertellen dat de nieuwe babysit op bezoek komt. Wat wie weet passen jullie niet bij elkaar en zie je haar na de kennismaking nooit meer. En als je kinderen weten dat het een nieuwe babysit is, stellen ze zich misschien minder open voor het gesprek. De meeste kinderen willen het liefst altijd bij hun ouders zijn en zitten niet te wachten op een babysit. Je kan ze bijvoorbeeld vertellen dat er iemand op bezoek komt die ook wel even met hen wil spelen.

Ben je op zoek naar je ideale babysit? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!

Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon of tablet door op de onderstaande button te klikken.

Google App

2. Vragen stellen tijdens de kennismaking met de babysit

Het voelt misschien best een beetje ongemakkelijk om vragen aan je nieuwe babysit te stellen. Zeker als ze wat jonger is en minder ervaring heeft. Toch is het wel verstandig om haar een aantal vragen voor te leggen. Het is belangrijk om te weten dat jullie enigszins op één lijn liggen. Je wil zoveel mogelijk te weten komen over haar als persoon én als babysit.

Als je online een babysit hebt gevonden die nu op gesprek komt, heb je de basis waarschijnlijk al besproken. Wie is ze, wat doet ze in het dagelijks leven, hoe oud is ze? Welke tijden is ze beschikbaar en is ze flexibel? Zorg ervoor dat je over je babysit als persoon ook wat te weten komt. Het is fijn dat niet alleen je kinderen, maar ook jij een klik met de babysit hebt. Immers, ze komt wel in jouw huis.

Vraag naar de basis: babysitervaring?

Heeft ze al ervaring met babysitwerk? Dat hoeft niet belangrijk te zijn. Iedereen moet het tenslotte leren en ergens beginnen. Maar zeker als je een baby hebt, is het wel fijn om te weten of ze een luier kan verschonen en of dat ze weet hoe ze een flesje klaar moet maken.

Met welke leeftijden heeft ze ervaring? Als ze eerder op kleuters heeft gepast, is een 10-jarige misschien ineens van een heel ander kaliber. Of wanneer ze altijd op oudere kinderen heeft gepast en nu te maken krijgt met een opstandige peuter.

Opleiding van de babysit

De juiste opleiding is niet in alle gevallen belangrijk. Maar misschien heb je een kind dat wat extra aandacht nodig heeft. Of een moeilijke peuter met een heel sterke wil. Soms kies je bewust voor een babysit met een opleiding, zoals die van kleuteronderwijs of een student kinderverzorging. Je vindt het misschien ook van belang dat een babysit een kinder-EHBO-certificaat heeft.

Heb je een kennismakingsgesprek met een onthaalmoeder? Die hebben sowieso een certificaat kinder-EHBO en een relevant diploma. 

Wat is haar motivatie om te babysitten?

Waarom heeft de babysit gekozen om te gaan babysitten? Vindt ze kinderen geweldig, of is het gemakkelijk verdienen? Je kunt met een paar gerichte vragen haar motivatie bespreken. Zo kun je vragen waarom ze graag babysit is. Wat ze het leukste vindt aan het werk als babysit (en ook het minst leuke). Misschien kan ze haar ideale babysitgezin beschrijven?

Als je babysit al veel ervaring heeft en op zoek is naar een nieuw gezin, kun je ook nog vragen waarom ze naar een nieuw gezin zoekt. Is er een ander gezin weggevallen (en waarom)? Heeft ze meer tijd?

Op één lijn zitten: hoe gaat ze om met kinderen?

Niet alle ouders voeden hun kinderen op dezelfde manier op. Er zijn heel veel verschillende methodes en elke ouder hanteert andere regels, of vindt bepaalde kwesties belangrijker dan andere. Daarom is het fijn als jullie nieuwe babysit enigszins met jullie op één lijn zit. Immers, de babysit neemt ook een klein stukje opvoeden over. Je wilt dat haar methodes aansluiten op jouw opvoeding.

Wat is haar visie daarop? Probeer daar goed naar te vragen. Wat vindt ze belangrijk in de opvoeding? Wat zijn haar eigen regels? Hoe gaat ze om met ondeugende of stoute kinderen? Hoe denkt ze over straf en discipline?

Maar ook: als ik wegga en mijn kind heeft het moeilijk, hoe troost je haar dan? Of: hoe ga je om met een kind dat niet kan slapen? Besef je dat het perfecte antwoord niet bestaat, maar als het enigszins in de buurt komt van waar jij voor staat, kun je tevreden zijn.

Vergeet vervolgens ook niet te vertellen hoe jij er zelf in staat. Wat jouw regels zijn, wat je belangrijk vindt en hoe jij je kinderen opvoedt. En over welke onderwerpen je babysit zelf mag beslissen en welke dingen ze even moet vragen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een speeldate, als je babysit overdag komt babysitten.

Tenslotte, altijd leuke vragen om mee te eindigen als je de wat moeilijkere vragen hebt gehad: Wat vinden kinderen het allerleukste aan jou als babysit? Welke activiteiten vind je leuk om met de kinderen te doen? Wat doe je als je met ze naar buiten gaat? Zo hoor je van haar welke activiteiten ze heeft ondernomen met andere kinderen en hoe die daarop reageerden.

Babysit heeft ook vragen: geef de ruimte

Geef je nieuwe babysit ook de ruimte om vragen te stellen. Sommige daarvan zijn voor jou als ouder waarschijnlijk erg vanzelfsprekend. Bedenk je goed dat jij je kinderen door en door kent en misschien sommige dingen voor lief neemt. Zoals dat jij bij elk huiltje weet wat er aan de hand is en of het ernstig is of niet. Wat de bedtijden zijn en hoe het avondritueel eruitziet.  

Je babysit kent de kinderen natuurlijk niet en ook jullie (huis)regels, manier van opvoeden en omgang met de kinderen zijn haar nog vreemd. Bedenk dat er geen domme vragen zijn, ze doet dit om haar eigen kennis te verrijken.

3. Observeer je babysit

Of je er nu voor kiest om eerst apart kennis te maken met je nieuwe babysit, of dat je haar ook meteen laat kennismaken met je kinderen: dat je kinderen de babysit ontmoeten is van groot belang. Zoals gezegd moet er wel een klik zijn tussen babysit en de kinderen. Als die er niet is, kan je babysit nog zo’n fantastisch cv hebben, dan wordt het waarschijnlijk niets.

Kijk dus goed hoe je kinderen reageren op de babysit. Misschien is je kind wat verlegen of stug naar vreemden. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Je weet zelf of de babysit het type persoon is waar je kind zich voor kan openstellen.

Maar kijk ook hoe de babysit je kinderen benadert. Misschien wil je haar helpen of aanwijzingen geven, maar het is goed om even een stapje terug te doen. Om zowel de nieuwe babysit als je kinderen goed te observeren. Voelt de babysit aan wanneer ze te ver gaat? Kruipen de kinderen snel uit hun schulp? Kan ze het vertrouwen van je kleintje winnen?

In feite gaat het erover of het goed voelt. Jij kent je kinderen als geen ander. Als je onderbuikgevoel zegt dat het goed zit, is de kans groot dat het ook zo is. Staat het je tegen? Dan moet je er misschien nog even over nadenken.

4. Maak het uurtarief bespreekbaar

Het uurtarief is één van de moeilijkste onderwerpen om aan te snijden. Niemand vindt het leuk om over geld te moeten beginnen of erover te moeten onderhandelen, maar het is een belangrijk onderdeel van je gesprek. Vind je een babysit online, kan het zijn dat je babysit al een indicatie heeft aangegeven van wat ze zou willen verdienen. Denk ook na wat jij zou willen uitgeven als uurtarief of per dagdeel.

Als je via de babysitsite al contact hebt gehad met de babysit, kun je haar vragen om alvast over na te denken over het uurtarief. Je kunt vervolgens voor jezelf berekenen wat een redelijk tarief is. Neem hierbij mee op hoeveel kinderen ze moet babysitten, of het vooral babysitwerk voor overdag of ’s avonds is, en of je van haar verwacht dat ze het een en ander aan huishoudelijke klusjes doet. Ook een eventuele opleiding van de babysit is een factor om mee te wegen.

Lees ook: Uurtarief: Hoeveel betaal je je babysit?

5. De eerste keer babysitten

Als je nieuwe babysit alles met vlag en wimpel heeft doorstaan, kun je haar een keer laten proefbabysitten. Je kunt, zeker als het erg goed gaat tussen je kinderen en de babysit, misschien even snel een boodschap gaan doen. Of je prikt een datum waarop ze voor de eerste keer komt. Die eerste keer babysitten is voor beide partijen spannend, omdat je nieuwe babysit de kinderen nu natuurlijk nog niet heel goed kent.

Je kunt de proefperiode bijvoorbeeld een paar weken laten duren, of, als je een flexibele babysit hebt, bijvoorbeeld de eerste vijf keer. Zo kunnen je kinderen en de babysit aan elkaar wennen. Je kunt ook feedback vragen van bijvoorbeeld ouders op het schoolplein of je buren, om een compleet plaatje te krijgen van je nieuwe babysit. Zo weet je helemaal zeker dat je de ideale babysit voor je kinderen hebt aangenomen.

Hoe zag jouw sollicitatiegesprek met je nieuwe babysit eruit?