Het gemiddelde uurtarief voor een babysit is in België is €7,55 per uur, blijkt uit onderzoek van Sitly. Of je dat veel of weinig vindt, hangt onder meer af van je leeftijd en ervaring. Maar hoe kun je nou het beste jouw eigen uurtarief bepalen? Waar kun je op letten, en hoeveel ben je waard? In dit artikel leer je welke factoren van invloed zijn op jouw uurtarief als babysit én hoe je gemakkelijk je eigen tarief kunt berekenen en onderbouwen. Dus als je de vraag krijgt: “Wat verdien je als babysit?”, heb jij je antwoord klaar.

Over het algemeen werk je als babysit voor een uurloon. Soms spreek je met ouders een vast tarief af voor een dagdeel of avond, bijvoorbeeld als je ergens regelmatig babysit. Maar meestal word je per uur betaald. Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken over het uurtarief dat je verdient.

Hoeveel verdien ik als babysit?

Het bespreken van tarieven en geld is voor veel mensen een lastig onderwerp. Maak het jezelf dus gemakkelijker door bij de kennismaking een goed onderbouwd verhaal te hebben, waarin je het uurtarief dat je vraagt kan verklaren. Dat maakt het zowel voor jezelf als voor de ouders een stuk gemakkelijker. Lees hieronder hoe je je uurtarief zelf kunt bepalen.


Wil je snel kijken of families in jouw buurt een babysit nodig hebben? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App

 

 


Grote verschillen in uurtarief voor babysitters

Zowel ouders als babysitters vinden het lastig om een uurtarief te bepalen. Uit het onderzoek van Sitly blijkt dat de oppastarieven van Belgische babysits flink variëren, van minder dan €4 tot meer dan €12. Het is dus interessant om na te denken over wat je waard bent en daar goede argumenten voor te hebben.

Zaken die je mee kunt nemen om je uurloon als babysit te bepalen, zijn:

  • Je leeftijd en het minimumloon
  • Je achtergrond, opleiding en ervaring
  • Hoe vaak je beschikbaar bent
  • Het aantal kinderen waar je op past
  • Je werkzaamheden
  • De regio waar je woont

Leeftijd en het minimumloon

Om voor jezelf een idee te krijgen, zou je eerst eens kunnen kijken naar het minimumloon voor jouw leeftijd. Per 1 september 2018 is het minimumloon per uur tot 16 jaar € 6,78 (bij een gemiddelde werkweek van 38 uur) en voor iemand van 20 is het €9,10. Ouders zijn niet verplicht je het minimumloon te betalen (dat geldt alleen als je in dienst bent van een bedrijf), maar het geeft je wel een idee. Je leeftijd is dus een belangrijke factor.

Op basis van babysit 20 jaar babysit 19 jaar babysit 18 jaar babysit 17 jaar babysit 16 jaar en jonger
38 uur € 9,10 € 8,52 € 7,94 € 7,36 € 6,78

Voor een oppas van 16 jaar is 8 euro dus veel, als we ons baseren op het minimumloon. Maar voor een oppas van 20 jaar weer aan de lage kant. Ga dus altijd eerst kijken hoeveel je kan verdienen wanneer je ergens in loondienst gaat.

Achtergrond, opleiding en babysitervaring

Naast je leeftijd, spelen in de berekening van je uurtarief ook je achtergrond en ervaring een rol. Heb je veel ervaring als babysit of heb je eerder al veel met kinderen gewerkt, bijvoorbeeld in de kinderopvang of als leerkracht? Of heb je een opleiding tot kinderverzorgster achter de rug? Dan kun je natuurlijk een hoger uurtarief vragen.

Heb je niet zoveel ervaring? Elke babysit moet ergens beginnen. Pas eens op je broertjes of zusjes, of neefjes en nichtjes. Heb je die niet? Vraag dan bijvoorbeeld eens in de buurt of je een moeder mag helpen met de zorg van haar kinderen. Je kunt al jong beginnen met ervaring opdoen. Op deze manier verdien je als babysit van 15 jaar soms meer dan een babysit van 17 jaar!

Er zijn daarnaast talloze vaardigheden waar veel ouders bereid zijn meer voor te betalen. Ben je bijvoorbeeld heel creatief of kun je helpen met huiswerk? Heb je een rijbewijs en eigen vervoer of kun je goed koken? Of wil je wel wat huishoudelijke klusjes doen zoals stofzuigen? Heb je een cursus babysitten of een animatorcursus gevolgd (een aantal ziekenfondsen of lokale afdelingen van de Gezinsbond voorzien soms vormingsdagen rond
babysitten)? Dat alles kun je dat aangeven in je online babysitprofiel en meenemen in je uurloon. Ook een certificaat EHBO bij Kinderen is voor ouders een grote plus.

Lees ook: Babysit worden: Hoe begin je met babysitten?

Rekenvoorbeeld oppas 18 jaar

Emma studeert voor begeleider kinderopvang en vindt het leuk om daarnaast op te passen. Ze heeft al wat ervaring en gebruikt haar babysitwerk om nog meer ervaring op te doen. Eens per week komt ze rond 16.00 voor het avondeten bij een gezin van twee kinderen. Ze eet samen met ze, brengt de kinderen dan naar bed toe, leest ze een verhaaltje voor, en ruimt daarna de woonkamer op. Soms vragen de ouders om even te stofzuigen of de vaatwasser in te ruimen. Ze komen om 20.00 weer thuis.

Hoeveel verdient Emma als babysit van 18?
€7,94 (minimumloon 18 jaar) + €2,00 (extra kind) + €0,50 (ervaring) = €10,44 per uur. De huishoudelijke klusjes worden niet apart gerekend, maar dat komt omdat Emma als avondoppas, dus wanneer de kinderen op bed liggen, hetzelfde uurloon krijgt als overdag. Per avond verdient Emma dus €10,44 x 4 uur = €41,76. De ouders ronden dat vaak af naar 45 euro.

Beschikbaarheid en de flexibele babysit

Daarnaast is je flexibiliteit iets dat je kunt laten meewegen in je uurtarief. Kunnen ouders je op het laatste moment nog bellen? Ben je vrijwel altijd beschikbaar, vind je het niet erg om af en toe eens wat vroeger te beginnen of later te stoppen? Of vragen de ouders je om ook tijdens de schooltijden van de kinderen bereikbaar te zijn? Ook daarvoor kun je wat extra rekenen.

Rekenvoorbeeld oppas 19 jaar

Oppasser Marloes haalt om half drie twee kinderen op van school. Ze zijn 5 en 7 jaar oud. Samen kijken ze of er huiswerk is en zo niet, gaan ze lekker naar de kinderboerderij. Daarna kookt ze een gezonde maaltijd voor het gezin, zodat ze direct kunnen gaan eten om half zes zodra de ouders thuiskomen. Ook is ze veel thuis en flexibel inzetbaar voor het gezin. Als één van de kinderen ziek wordt, kunnen de ouders haar bellen zodat Marloes de zieke kan ophalen van school. Daarnaast kan ze vaak 's avonds last-minute komen als het nodig is.

Hoeveel verdient Marloes als babysit van 19?
€8,52 (minimumloon 19 jaar) + €2,00 (extra kind) + €1,00 flexibel inzetbaar = €11,52 per uur. Omdat ze ook helpt met huiswerk en kookt voor het gezin wordt dit afgerond naar 12 euro per uur. Per middag verdient Marloes dus €36,00.

Meer kinderen = meer verdienen als babysit

Pas je op meer kinderen tegelijk? Dan kun je daar natuurlijk meer voor vragen. Meer kinderen is immers meer werk. Als je tussen de 1 en 2 euro per extra kind vraagt zullen ouders dat niet vreemd vinden. Het is aan jou om te kijken hoeveel extra je per kind wil rekenen.

Heb je ervaring met oppassen op meerdere kinderen tegelijk, dan is dat zeker de moeite waard om te vermelden. En heb je een gezin gevonden, dan kan je dit gebruiken als argument bij de onderhandeling over je uurtarieven.

Werkzaamheden naast het babysitten

Ga je met je toekomstige babysitgezin onderhandelen over je tarief, dan spelen er ook nog een aantal andere zaken een rol. Je kunt het dan hebben over verschillende tarieven voor overdag en ’s avonds.

Bespreek daarnaast wat voor andere dingen er van je worden verwacht. Bijvoorbeeld: moet je de kids naar school brengen of ophalen? Moet je samen met ze eten of moet je ze weg moet brengen naar sportclubjes? Moet je ze naar bed brengen? Voor extra taken gaat je tarief omhoog.

Ook goed om te weten wanneer er gevraagd wordt om huishoudelijk werk te doen: een hulp in de huishouding verdient over het algemeen meer dan een oppas (ca. €11-12 per uur). Dus als je huishoudelijke klusjes oppakt, dan gaat het uurloon dat je vraagt natuurlijk omhoog.

Vind je dus dat je uurtarief bij 16 jaar wat aan de lage kant is, dan kun je ervoor kiezen om extra klusjes te doen. Of alleen te kiezen voor gezinnen met meerdere kinderen.

Hoeveel verdien ik als babysit per regio?

Provincie Hoofdstad Kleinere gemeente
West-Vlaanderen € 7,22 € 6,33
Vlaams-Brabant € 7,37 € 6,57
Oost-Vlaanderen € 7,44 € 6,50
Limburg € 7,76 € 8,67
West-Vlaanderen € 7,94 € 6,00

Iets waar je zelf iets minder aan kunt doen, is de regio waar je woont. Onderzoek wijst namelijk uit dat de regio waar je woont flink invloed kan hebben op het uurtarief. Dat heeft te maken met vraag en aanbod. Zijn er veel babysits ten opzichte van gezinnen? Dan gaat de prijs naar beneden. Is er juist veel vraag naar babysitters? Dan stijgt het tarief. In de provincie Limburg wordt bijvoorbeeld gemiddeld meer betaald dan in West-Vlaanderen.

De gemiddelde tarieven in de provinciehoofsteden vind je hierboven, naast de gemiddelde tarieven die gangbaar zijn in de kleinere gemeenten in de provincies. Deze uurtarieven zijn gebaseerd op de tarieven die babysitters opgeven, van de 15-jarigen tot en met de babysits van 19 jaar. Er zijn al grote verschillen tussen de steden onderling. Het gemiddelde tarief in
Antwerpen ligt een stuk boven dat van de andere hoofdsteden.

Algemeen kan je stellen dat het gemiddelde uurtarief in de steden ook hoger is dan in de kleinere gemeenten, maar er zijn nog grote verschillen tussen de gemeenten onderling.

Wat vind jij, verdien je te veel, precies genoeg of te weinig als babysit?