Als ouders is het belangrijk om soms eens buiten te komen. Natuurlijk houd je van je kinderen, maar je hebt ook tijd voor jezelf en je partner nodig. Maar hoe regel je een babysit als je geen kennissen of opa’s en oma’s in de buurt hebt? Waar moet je op letten wanneer je op zoek gaat naar je ideale babysit in de buurt?

In dit artikel vind je alle onderwerpen die van belang zijn als je gaat zoeken naar jouw ideale babysit.

Wat vind ik belangrijk bij het kiezen van een babysit?

V00rdat je gaat zoeken, kun je voor jezelf al het een en ander op papier zetten. Maak eens een karakterschets van je ideale babysit.  Wil je een babysit in de buurt? Hoe ver weg mag ze maximaal wonen? Hoe oud is ze? Wat voor karakter heeft ze? Vind je het belangrijk dat ze al veel ervaring hebt? Of dat ze een opleiding in een bepaalde richting doet? Wat wil je maximaal betalen als uurtarief?

Want dat je een “lieve” babysit voor je kinderen zoekt, dat staat buiten kijf. Maar wat houdt “lief” precies in? Wat betekent dit voor de zorg voor je kinderen? Moet ze ook streng zijn? Je huisregels willen volgen? Schrijf zo veel op als je wilt. Je kunt beter te veel opschrijven dan te weinig. Daarna kun je kijken wat je echt belangrijk vindt en wat minder.

Hoe duidelijker jij weet welke eigenschappen je ideale babysit heeft, des te makkelijker wordt het om haar te gaan zoeken. Natuurlijk zal je soms wat water bij de wijn moeten doen, want niemand is perfect. Maar als jij weet wat je belangrijk vindt, wordt het ook gemakkelijker om de juiste selecties te maken.

Tip: Probeer je niet te focussen op één babysit, maar gooi meerdere lijntjes uit. Sowieso is het handig als je meerdere babysitters in de buurt hebt. Stel dat de ene niet kan, dan heb je altijd een ander waarop je terug kan vallen.

Hoe vind ik een babysit in de buurt?

Goed, nu weet je wat je belangrijk vind bij het zoeken naar een babysit. Maar waar vind je de babysit die het beste bij jouw gezin past? Je kan een babysit vinden op verschillende manieren. Zowel offline als online zijn er diverse manieren om een goede babysit te vinden. We zetten ze even op een rij.

Vraag aan andere ouders

Veel kans dat andere ouders op het schoolplein al gebruik maken van een babysit in jouw eigen buurt. Soms is het een buurmeisje, of een nichtje. De ouders  kunnen je vertellen wie hun babysit is, een beschrijving geven van wat ze doet en misschien ook wel of ze beschikbaar is voor meer babysitwerk. 

Een ouder zal niet zomaar een babysit aanbevelen die ze zelf niet fijn vonden. Zo heeft een babysit, nog voordat ze überhaupt weet dat jij op zoek bent, al een prima referentie te pakken. Denk je dat ze matcht bij jouw gezin, kun je haar nummer vragen via de ouders die al van haar babysitdiensten gebruik maken.

Hang advertenties en briefjes op in de supermarkt of op school

In de meeste supermarkten kun je nog steeds advertenties ophangen. Maak een korte en bondige advertentie waarin je vertelt dat je op zoek bent naar een babysit, over hoeveel kinderen het gaat en of het overwegend ’s avonds of overdag is. Bijvoorbeeld: 

Babysit gezocht! 3 kinderen (4-6-8 jaar) zoeken ideale babysit, flexibel voor in de avonden. Uurtarief in overleg. Bel of mail ... 

Niet alleen in de supermarkt kun je advertenties ophangen. In sommige (basis)scholen hebben ze ook een prikbord waar je een briefje kunt ophangen. Misschien zijn er wel ouders met oudere kinderen die in je buurt wonen, en die graag bij je willen komen babysitten.

Gebruik je online netwerk of appgroep

Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van het internet. Het grootste deel van de samenleving maakt ook gebruik van social media. Heb je veel kennissen in de buurt, kun je een oproepje op je Twitter of Facebook pagina plaatsen. Of zit je misschien in een WhatsAppgroepje met ouders van je schoolgaande kinderen? Ook daar kun je vast wel een berichtje plaatsen dat je op zoek bent naar een babysit. 

Dikke kans dat je lid bent van Facebookgroepen in jouw stad of dorp. Veel grote steden hebben ook groepen voor hun eigen wijk. Daar kun je ook een oproepje plaatsen voor een babysit. Wie weet zit er eentje vlakbij. Of vind je misschien zelf een advertentie van een babysitter die haar diensten aanbiedt.

Schrijf je in bij een babysitsite

Hoewel het fijn is om via-via (offline of online) een babysit te vinden, wil je het uitkiezen misschien iets meer in de hand hebben. Of kunnen kiezen uit een ruimer aantal babysitters dan de enkele van het briefje van de supermarkt. Of via je netwerk. Je kunt je ook online inschrijven bij een babysitsite. 

Er zijn diverse babysitplatforms beschikbaar waar je je kunt inschrijven. Sommige babysitsites screenen hun babysitters voordat ze zich op hun site mogen registreren. Die sites hebben de eerste screening al voor je gedaan. Andere sites zijn meer ingericht als self-service systeem, waarbij babysitters en ouders zich vrij kunnen aanmelden. Dan ligt de screening van de babysit bij jou zelf.

Bij beide sites kun je vaak direct zien hoeveel babysitters er bij jou in de buurt wonen. Waar je zelf misschien alleen kijkt bij jou in de straat, stelt zo’n babysitsite je in staat om, zeker als je in een grote stad als Gent of Antwerpen woont, een paar blokken verder te kijken. Dan hoef je alsnog je eigen buurt niet uit, maar heb je veel meer opties. En op basis van de profielen die je daar dan vindt, kun je zelf een eerste keuze maken. In tegenstelling tot wanneer potentiële babysitters reageren op een briefje in de supermarkt, en jij zelf gebeld wordt. 

“Ik vond het prettig om zelf eerst een selectie te kunnen maken van mensen die ik wilde ontmoeten. Via een babysitsite kon ik in alle rust kijken en vergelijken, en tegelijkertijd mijn wensenlijstje nog wat bijstellen. Uiteindelijk heb ik drie babysitters aangeschreven, en eentje daarvan is nu onze babysit. Ik ben superblij met haar!” 

Sarah, ouder

Hoe pak ik een kennismakingsgesprek met een babysit aan?

Yes, je hebt meerdere kandidaten gevonden! Maar hoe nu verder? Wat zijn de vervolgstappen? Hoe screen je je nieuwe babysit?

Het is goed om van tevoren al een keer contact te hebben. Misschien via de telefoon, of via de babysitsite. Zo kun je zien of jullie een klik hebben. Je bepaalt vaak al snel of je iemand aardig vindt of niet. Plan daarna een kennismakingsgesprek met je nieuwe babysit. Bereid je gesprek goed voor! Eigenlijk is het een sollicitatiegesprek; jij bent straks de werkgever. Schrijf dus op welke vragen jij wil stellen aan je babysit en geef haar ook de ruimte voor haar vragen.

Vervolgens laat je haar kennismaken met je kinderen. Je kunt ervoor kiezen om dat op hetzelfde moment plaats te laten vinden. Maar je kunt er ook voor kiezen om eerst alleen een gesprek te voeren met je babysit in spé. Zeker als je meerdere gesprekken gaat voeren, is het voor je kind misschien verwarrend om veel gezichten te zien.

Laat vooral ook je gevoel spreken. Want een babysitter kan een fantastisch cv hebben, als de klik er niet is wordt het sowieso niks. En als jij wel die klik hebt maar je kind niet, kun je ook beter maar even verder kijken. Immers, je kind brengt de meeste tijd met de babysit door. Die moet sowieso met je babysitter kunnen opschieten.

Hoe bereken ik een goed uurtarief?

Een van de belangrijkste onderdelen van het gesprek is het oppastarief. Niemand vindt het leuk of prettig om over geld te praten. Maar over geld wil je nooit discussie hebben. Denk van tevoren goed na over het tarief dat je wil gaan betalen. Vraag je potentiële oppas ook om er over na te denken. Maar wat is een reëel tarief?

Bekijk sowieso wat het minimumloon is voor iemand van de leeftijd van je babysit. Op basis daarvan kun je een starttarief vaststellen. Daarnaast kun je kijken welke klusjes je babysit extra gaat doen. Of misschien past ze wel op meerdere kinderen. Misschien moet ze de kinderen uit school halen of wil je graag dat ze voor je kookt.

Misschien heeft je babysit ook wel heel veel ervaring. Heeft ze bijvoorbeeld een opleiding tot pedagogisch medewerker achter de rug, of studeert ze aan voor leerkracht? Dan is het vaak zo dat je meer betaalt. 

Vraag tenslotte ook eens aan ouders hoeveel zij voor een babysit in de buurt betalen. Het kan per regio namelijk heel erg verschillen wat een goed uurtarief is. 

Lees ook: Babysittarief: Hoeveel betaal je je babysit per uur?

Babysitcontract en proefperiode

Heb je je keuze gemaakt? Gefeliciteerd, nu heb je een (of meerdere) babysit(s)! Deins er niet voor terug om verschillende babysits aan te nemen. Als je namelijk een keer last-minute ergens naar toe wil, heb je er een paar om uit te kiezen.

Nu is het zaak om goede afspraken te maken met je nieuwe babysit. Want net zoals in elke werkrelatie is het belangrijk om goed van elkaar te weten wat je van elkaar verwacht. Zo voorkom je kleine ergernissen. Je kunt ervoor kiezen om afspraken rond het uurtarief of de taken van de babysit vast te leggen in een babysitcontract. Zo heb jij en je babysit altijd de afspraken bij de hand en heb je geen onduidelijkheden.

Daarnaast heb je nu een eerste indruk, maar je nieuwe babysitter heeft nu natuurlijk nog niet op je kinderen gepast. Als je het prettig vindt, kun je een proefperiode afspreken. In zo’n proefperiode kun je bijvoorbeeld je buurvrouw vragen of ze een oogje in het zeil houdt. Vraag ook je oudere kinderen hoe het ging en wat ze allemaal hebben gedaan. Je komt er bij je kinderen vrij snel achter of ze het leuk hebben gehad. 

Je ideale babysit moet ook wennen aan het nieuwe gezin, dus ook voor haar is zo’n proefperiode prettig. Het geeft haar de mogelijkheid om in te burgeren in het gezin. Daar kun je als ouder overigens prima bij helpen. Je kunt je nieuwe babysit snel gewend maken aan jouw gezin door bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing voor je kinderen te maken, of de huisregels samen door te nemen. Of gebruik onze checklist voor een snel overzicht. Zorg dat je bereikbaar bent bij vragen, en je aan de afspraken houdt. 

Toch geen succes met een babysit vinden?

Geef niet te snel op als je nieuwe babysit toch niet de ideale voor jouw kind blijkt te zijn. Soms kan een babysit op papier geweldig zijn, maar als het met je kind niet klikt is het voor beide partijen geen fijne werkrelatie. Begin dan gewoon opnieuw met zoeken en wie weet heb je binnenkort een kennismaking met je nieuwe babysit!

Hoe hebben jullie je ideale babysit in de buurt gevonden?


Ben je op zoek naar een babysit, onthaalmoeder of naar werk als babysit? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!