Pakt je babysit de opvoeding van je kinderen anders aan dan jij dat graag zou willen? Veel ouders vinden het moeilijk om het gesprek aan te gaan als blijkt dat er tijdens het babysitten andere regels gehanteerd worden dan dat zij verwachten.  Een goed gesprek kunnen voeren met je babysit is daarom belangrijk. Alleen dan kom je er achter of jullie dezelfde zaken belangrijk vinden. Onderstaande tips bieden houvast in een gesprek met de verzorger van jouw kinderen.

Het is niet eenvoudig een babysit te kiezen.  Iemand vinden die past bij je gezin en een goede klik heeft met je kinderen kost tijd en energie.  En hoewel het over het algemeen om betaald werk gaat, willen beide partijen vaak niet dat de relatie te zakelijk wordt. De babysit krijgt dus een aparte status in het gezin.

Maar als je het ergens niet helemaal mee eens bent, hoe ga je dan het gesprek aan? Je wilt niemand kwetsen en bent bang om die vertrouwde persoon, waar je kinderen aan gewend zijn, kwijt te raken. Het gevolg is dat ergernissen worden opgekropt. Is je babysit een familielid? Dat maakt de situatie vaak nog lastiger.

Het is echter wel belangrijk om het gesprek aan te gaan om wrijving te voorkomen. Sommige ouders plannen zelfs op voorhand periodiek een afspraak in met de babysit, om eventuele bijzonderheden te bespreken en verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Met deze tips kun je goed voorbereid het gesprek aangaan. 

Tip 1: Ga een gesprek niet uit de weg

De relatie met je babysit kan er alleen maar beter van worden als jullie open en eerlijk zijn tegen elkaar. Is dat niet zo, wellicht was de match dan toch niet zo heel goed? Ga je het gesprek niet aan, dan blijf je je ergeren en verandert er niets. Je babysit krijgt geen kans om zich te verbeteren, want ze weet niet wat jouw verwachtingen zijn. Tenslotte is het voor je zelfvertrouwen niet goed wanneer je je eigen principes aan de kant zet omdat je niks van durft te zeggen.

Tip 2: Kies voor een 1 op 1 gesprek

Hoewel je misschien graag een medestander bij het gesprek zou willen hebben (je partner of misschien wel je moeder), is het verstandiger om alleen met je babysit te praten. Ze is anders gelijk in de minderheid en dat is geen goed uitgangspunt voor een constructief gesprek. Belangrijk is natuurlijk dat je kinderen zelf zeker niet bij het gesprek zijn. Onenigheid tussen de volwassenen kan makkelijk tot een verstoorde relatie leiden met de kids.

Tip 3: Stel prioriteiten

Je kunt wel op alle slakken zout leggen, maar daar is niemand bij gebaat. Je moet je babysit ook de vrijheid geven om bepaalde zaken zelf in te vullen. Maar als het om de opvoeding van jouw kinderen gaat, ben jij de baas. Stel prioriteiten en benoem alleen de dingen die echt zwaar voor jou wegen, zoals aan tafel eten, niet (teveel) snoepen, niet teveel schermtijd, vriendjes en vriendinnetjes, straffen, consequent zijn, geen middagslaapjes overslaan of juist ’s middags niet te lang laten slapen. Zet voor jezelf duidelijke voorbeelden en argumenten op papier bij iedere kwestie die je wil aankaarten.

Tip 4: Verplaats je in de babysitter

Probeer je te verplaatsen in het hoofd van je babysitter. Waarom doet ze het niet zoals jij dat wil? Is het onwil, begrijpt ze niet wat je vraagt, is het gewoonte of heeft ze een ander idee over opvoeden? Dat laatste zie je vaak bij opa’s en oma’s, bij babysits en onthaalmoeders die zelf een gezin hebben of babysitters van een oudere generatie. Is ze nog jong, dan kan het ook onervarenheid zijn. Vraag altijd om een reactie tijdens het gesprek. ‘Kun je je dat voorstellen’, ‘Snap je wat ik wil zeggen?’ of ‘Hoe zie jij dat?’. Soms zijn mensen zich niet bewust van hun gedrag of gewoontes.

Tip 5: Geef constructieve feedback

Je geeft duidelijke feedback door deze stappen te volgen:

  • Beschrijf het gedrag dat je hebt waargenomen.
  • Blijf feitelijk, geef aan wat je hebt gezien of opgemerkt.
  • Geef aan wat het gevolg is (blijf weer feitelijk).
  • Vertel vervolgens wat het effect op jou was (blijf bij jezelf).
  • Geef concreet aan wat je wil dat je babysit verandert.
  • Tenslotte, geef je babysit de kans om hierop te reageren.

Voorbeeld ‘Ik merk dat je Jasper vaak lang laat slapen tussen de middag (gedrag), daardoor heeft hij moeite om ’s avonds in slaap te komen (gevolg). Dat vind ik heel vervelend want ik ben na een dag werken ook erg moe (gevoel). Ik zou graag willen dat je hem minder lang laat slapen overdag (concrete verandering). Wat vind jij daarvan?’ Op deze manier kan je met elkaar in gesprek gaan. Als je zegt ‘Jij laat Jasper altijd te lang slapen ’s middags en dan zit ik ’s avonds met de gebakken peren’ voelt de ander zich aangevallen en is er geen ruimte om verder te praten. 

Tip 6: 3x positief voor 1x negatief

Zowel feedback geven als feedback ontvangen is erg lastig. Vooral als het om negatieve feedback gaat. Een goed gesprek met je babysit bestaat daarom zowel uit positieve als negatieve opmerkingen. Mensen onthouden negatieve punten nu eenmaal beter dan positieve. Probeer daarom voor ieder verbeterpunt drie positieve punten te noemen. Bijvoorbeeld: ‘ik ben blij dat je zo flexibel bent met je werktijden’ of ‘ik vind het leuk dat je zoveel creatieve dingen doet met de kinderen’.

Tip 7: Bereid je voor op kritiek

Hoewel je waarschijnlijk al genoeg piekert over de situatie, kan het geen kwaad om voorafgaand aan het gesprek nog eens kritisch naar jezelf te kijken. Wat is jouw aandeel? Ben je zelf niet duidelijk genoeg geweest? Had je iets kunnen doen om het te voorkomen? Realiseer je dat je babysit het beste voor heeft met je kinderen en misschien ook kritiek op jou heeft. Schiet niet gelijk in de verdediging als je babysit het gesprek ook gebruikt om haar eigen punten naar voren te brengen.

Tip 8: Vervolgafspraak

Wees bereid om het gesprek op een ander moment voort te zetten als het te emotioneel wordt. Ook als je nog niet al je punten hebt besproken. Als je boos wordt of je je in een hoek gedrukt voelt, zeg je dingen waar je later spijt van hebt. Dit geldt voor beide partijen en komt de relatie uiteraard niet ten goede. Ook heeft je babysit misschien wat tijd nodig om na te denken over wat je hebt gezegd en wil ze er later nog op terugkomen. Sta daar voor open. Maak een nieuwe afspraak en praat verder als jullie allebei weer kalm zijn.

Tenslotte: helemaal voorkomen kun je wrijvingen niet. Het is ook vaak iets persoonlijks. Maar je kunt wel conflicten over het babysitten zelf vermijden door je afspraken goed vast te leggen in een babysitcontract. Zo weet je welke verwachtingen er zijn naar elkaar toe. 

Voerde jij al eens een goed gesprek met je babysit, en hoe ging dat?


Ben je op zoek naar een babysit, onthaalouder of naar werk als babysit? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!